Afgelopen twee jaar reist Jamie Oliver met zijn beste vriend Gennaro op en af naar zijn culinaire roots in Italië. Van het noorden naar het zuiden, van oost- naar westkust, en van zwoele zomerse eilandtemperaturen naar barkoude sneeuwtoppen. Op de meest bijzondere plekjes ontmoeten ze geweldige nonna’s en mama’s: dé masterbreinen achter de authentieke Italiaanse keuken. In Jamie’s laatste kookboek Jamie kookt Italië zet hij deze fascinerende vrouwen in het zonnetje en komt hij met 140 gloednieuwe recepten om – ook in de winter – dat heerlijke Italiaanse gevoel te beleven.
Het is weer genieten geblazen van de bovenste plank. Precies zoals we van Mr. Jamie Oliver gewend zijn: overheerlijk, no-nonsense, en van gezond tot comfortfood. Jamie over zijn Jamie kook Italië: “Het is een waanzinnige mix geworden van fast en slow cooking; van een twintig-minuten-pasta voor doordeweeks tot familieklassiekers in grote pannen en schalen om samen met de liefste mensen om je heen van te genieten op speciale momenten. Stuk voor stuk barsten ze van de heerlijke Italiaanse smaken waar ik – en ik hoop jij ook – ontzettend blij van word. Laat je lekker inspireren, voeg een snufje eigen fantasie toe en dwaal af naar de fantastische Italiaanse landschappen. Want het mooie van niet-Italiaan zijn is dat je elke keer als je van de smaken van dit prachtige land proeft, je er net dat beetje meer van geniet!”
Verbazingwekkende nonna’s
Het zijn de verbazingwekkende nonna’s die Gennaro en Jamie de afgelopen twee jaar inspireren en laten gluren in de authentieke Italiaanse keuken. Via vrienden, oude bekenden én onbekenden komen de twee terecht op de meest zeldzame plekken die je met een simpele zoekopdracht op TripAdvisor niet zult vinden. “Ik kan me nog zo goed onze ontmoeting met nonna Teresa herinneren. Geweldig was dat! Ze leeft in de bergen van Basilicata en sinds haar zevende staat ze al achter het fornuis. Ze is een ware pasta-maestro van wie we pasta leerden maken zoals we nog nooit eerder hadden gedaan. Gennaro en ik hebben het twee uur lang geprobeerd, maar het lukte ons niet om het net zo goed in de vingers te krijgen zoals zij dat kan. En nu nog steeds niet trouwens – haha!”
“Ik vroeg Teresa wat voor saus ze serveerde bij de pasta. Ze keek me aan of ik ‘gek’ was, en met een daarop volgende bezorgde blik legde ze uit: ‘Vroeger waren we zo arm, dat we ons geen saus konden veroorloven. Soms hadden we in de zomer tomaten of als we geluk hadden een beetje geraspte gezouten kaas. Maar pasta met saus, nee, dat was er voor ons niet standaard bij.’ In mijn boek deel ik haar pasta met mierikswortel en pangrattato, gekruide krokante broodkruim. De mierikswortel is misschien niet een van de ingrediënten waar je een-twee-drie aan denkt, maar het toevoegen ervan is geen gekke gedachte als je weet dat het een van de weinige dingen was die groeide waar Teresa woonde. Als je het mij vraagt het perfecte voorbeeld van een briljante manier van koken met ingrediënten die je voor handen hebt. Heb jij nog iets in je moestuin of in de groentelade liggen, gebruik dat dan vooral, want weggooien is zonde.”
Neem eens gecrunchte noten en gezouten kazen, zoals parmezaan en pecorino, als heerlijke smaakmakers in pasta’s. Dan heb je helemaal geen kruiden nodig en het is minstens zo lekker!
Favorieten familie Jamie Oliver
We vragen Jamie of hij het thuispanel heeft ingeschakeld om zijn gloednieuwe recepten uit Jamie kook Italië te testen: “Jazeker! Anti-pasti, risotto, pasta… Jools en de kinderen zijn dol op de Italiaanse keuken. Ze zijn er bij mij thuis nog niet over eens wat hun favoriet uit mijn nieuwe boek is; wortelcaponata, klassieke carbonara of misschien toch de bruschetta’s met burrata? Pasta doet het bij ons altijd goed op tafel. En weetje: eigenlijk is dat gerecht nou precies een van de simpelste dingen uit de Italiaanse keuken waarmee je in een handomdraai een fantastische maaltijd maakt. Het fijne is dat je iedere pastasoort kunt gebruiken, ook gedroogd. Maar eerlijk is eerlijk, verse pasta is natuurlijk het allerlekkerst en zorgt voor zoveel plezier in de keuken!”
Win Jamie kookt Italië
Jij kunt Jamie kook Italië winnen, met zijn handtekening bijgevoegd. Daarvoor hoef je maar één vraag te beantwoorden en je antwoord onder het blog in een reactie te zetten: Welke verrassende wortel gebruikt nonna Teresa in haar pasta? (Tip: het antwoord vind je in het blog… 😉 )
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mieriksworyel
Mierikswortel 😊
Mierikswortel
De mierikswortel!
Mierikswortel
Mierikswortel 😉
Inderdaad, mierikswortel. Daar zou ik zelf nooit opkomen om in een pastagerecht te stoppen. Ben heel nieuwsgierig naar dit recept, het is weer eens wat anders.
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel! 😍😉
Mierikswortel… wat verrassend. Dat ga ik ook eens proberen, ben heel benieuwd! 😉
Mierikswortel 😋🤤
Ze gebruikt mierikswortel in de pasta 🍝
Ze gebruikt de mierikswortel. Knap bedacht ☺️
Ik zou heel graag de recepten uit dit kookboek willen proberen.
Ik hou van de Italiaanse keuken 😘
Tja… mierikswortel!
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel wordt gebruikt
Mierikswortel wordt er gebruikt.
De mierikswortel 🍝
Mierikswortel
Mijn antwoord op de vraag luidt:
mierikswortel. En ja, dat is inderdaad zeer verrassend.
Ze gebruikt mierikswortel. Nog nooit aan gedacht, wel een idee…
Mijn antwoord op de vraag luidt:
mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel 🍀🍀🍀
Mierikswortel
Erg benieuwd naar de lekkere recepten in dit boek
Mierikswortel
Ze gebruikt Mierikswortel.
Mierikswortel.mijn manneke zou er superrrblij mee zijn !!!!!!
Mierikswortel
De verrassende mierikswortel gebruikt ze.
Ze gebruikt inderdaad mierikswortel. Ik kan me niet voorstellen dat het daar zo lekker van wordt, maar misschien toch eens het proberen waard. Ik ben benieuwd naar andere verassende ingrediënten en recepten!
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Ik had het niet verwacht maar het is toch echt de mierikswortel met de zeer markante smaak!
Mierikswortel
Mierikswortel
Teresa gebruikt Mierikswortel.
Best verrassend. Ik vind juist de saus altijd het lekkerste. Benieuwd of dit recept me kan overtuigen dat het ook zonder saus erg lekker is.
Mierikswortel!
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel 😄 mama zou dit boek geweldig vinden!
Mierikswortel! Heb het boek al geleend uitde bibliotheek. Ook al twee recepten geprobeerd. Erg genoten… Zou het heel graag in mijn boekenkast hebben staan.
Daar hoefde ik het stukje niet voor te lezen, dat is namelijk de mierikswortel.
Als top fan van Jamie wist ik dat, en van dit boek droom ik.
Hopelijk komen dromen uit zo vlak voor me verjaardag.
Lieve groet Arja
Mierikswortel
Mierikswortel
En nu duimen maar
Mierikswortel 🥕
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel, zoals je kunt lezen bij alle bovenstaande antwoorden😉
Mierikswortel, verrassend maar erg lekker!!
Mierikswortel 🙂
Mierikswortel
Mierikswortel
Dat is de mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel
Mierikswortel! Ik ben benieuwd hoe dat smaakt.
Mierikswortel it is! Lekker ook op een warm broodje 🙂
mierikswortel
Klinkt als een boek vol heerlijke pastagerechten!
Mierikswortel
Mierikswortel
Erg benieuwd naar de recepten in dit boek
Ik gok mierikswortel. Echt verrassend. Lijkt mij een heerlijk boek. Na 15 minutes vond ik de meeste boeken niet veel nieuws brengen. Sinds onze zomervakantie aan het Gardameer echt van Italie en haar keuken gaan houden. Even duimen dus 🙏🏻
Met een van de weinige dingen die er groeiden waar Teresa woonde: de Mierikswortel
Nonna Teresa gebruikt mierikswortel in haar pasta 😉