Esther Gerritsen schrijft het Boekenweekgeschenk 2016 en is daarmee de eerste vrouw sinds 2002 die het jaarlijkse cadeautje van de boekenbranche voor haar rekening neemt. Genoeg reden voor ons om haar wat vragen rondom de Boekenweek voor te leggen. Wat heeft Esther bijvoorbeeld met themaland Duitsland en wie mag van haar een volgend Boekenweekgeschenk schrijven?

Esther Gerritsen schrijft ‘Broer’ als Boekenweekgeschenk 2016. Als CPNB bekendmaakt dat zij het geschenk voor haar rekening mag nemen, viert ze dat samen met uitgeverij De Geus.
Het thema van de Boekenweek is ‘Was ich noch zu sagen hätte’. Hebben Duitse boeken of schrijvers jou geïnspireerd?
Mijn lievelingsboek als kind was Meester van de Zwarte molen van de Duitse schrijver Otfried Preußler. De eerste verhalen die ik schreef waren imitaties van dit boek, een verhaal over een duistere tovenaar. Als late puber las ik alles van Herman Hesse en vereenzelvigde me met de Steppenwolf. Het eerste toneelstuk dat ik schreef was een bewerking van Faust van Goethe.
Wat zijn de favoriete schrijvers van Esther Gerritsen uit andere landen?
Toen ik de Hongaarse schrijver Imre Kertész ontdekte, nadat hij de nobelprijs won, heb ik in een korte tijd alles van hem gelezen wat er toen vertaald was. Ik weet nog hoe blij ik werd toen op de eerste bladzijdes van zijn roman Het Fiasco wel drie keer iets tussen haakjes stond ( ). Alsof hij elke bijgedachte probeert te vangen.
De Boekenweek is om meer mensen enthousiast te maken voor lezen. Heb jij als schrijver nog wel tijd om veel te lezen?
Te weinig. Ik heb ook altijd zo’n drang om zelf iets te maken. Na twee bladzijden lezen, begin ik zelf weer te schrijven. Maar hoe ouder ik word, hoe prettiger ik het vind om te lezen, te luisteren, meer te weten te komen, in plaats van mijn eigen gedachten vorm te geven de hele dag door.

Foto: Karoly Effenberger
Tijdens de Boekenweek krijgen mensen jouw boek als geschenk. Wat is het mooiste boek dat je zelf als cadeau kreeg?
Heel simpel: Het eerste boek dat ik kreeg. We leenden vooral bij de bibliotheek, maar een eigen boekenkast hebben, vond ik toch iets magisch. ‘Marieke en haar vriendje’ heette het boek. Mijn moeder bleek een reeks te hebben aangeschaft en af en toe kreeg ik weer een nieuw deel. Ik heb ze nog allemaal. Allemaal heel vaak herlezen, want dat doe je met je eigen boeken.
Als mensen jouw Boekenweekgeschenk met plezier lezen, wat raad je ze dan aan als volgende Esther Gerritsen?
Als ze nog iets van mij willen lezen raad ik ze Dorst aan.
Met jouw Boekenweekgeschenk mag je op 20 maart een dag gratis reizen met de trein. Welk boek neem jij mee op een lange treinreis?
Eline Vere van Couperus. Zo’n boek waar je de tijd voor moet nemen. Het is alsof je eigen denken heerlijk vertraagt. Je moet je laten meevoeren door de herhalingen en uitweidingen, om helemaal in dat melancholische hoofd van die vrouw terecht te komen.
Wie mag wat jou betreft een volgend Boekenweekgeschenk schrijven?
Manon Uphoff of Annelies Verbeke.
Boekenweekgeschenk Broer
Het oeuvre van Esther Gerritsen kenmerkt zich door het abnormale. Boekenweekgeschenk Broer is ‘een typische Gerritsen’, met scherpe en humoristische dialogen, een uitvergrote werkelijkheid en het ongemakkelijke gevoel dat dit ook over jou gaat. Het boek gaat over Olivia, financieel directeur van een familiebedrijf, die een telefoontje van haar broer Marcus krijgt. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het is de vraag of hij degene is die redding nodig heeft…
Hier leest Esther Gerritsen voor uit Broer, dat je tijdens de Boekenweek in onze winkel cadeau krijgt bij besteding van een bedrag van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken:
Geef een reactie