Lekker buiten met een boek, een drankje binnen handbereik en de voetjes in een verkoelend badje. Het is het hitteplan van veel lezers, of ze nou op vakantie zijn of thuis blijven. We lezen relatief veel boeken in de zomer, waardoor onze ‘Nog te lezen-lijst’ ineens snel slinkt. Geen nood, wij hebben wel een paar suggesties voor je volgende boek!
Spannende boeken
Enter
Van Nederlandse bodem tippen wij de thrillers van winnaar van de Gouden Strop Willem Asman. Volgens de jury schrijft hij “in een tempo dat je naar adem laat happen”. Enter is het eerste deel van een trilogie over een geheime organisatie die getuigen een nieuwe identiteit bezorgt en helpt elders een nieuw leven te beginnen. Bijzonder is dat Asman, communicatiedeskundige van huis uit, de hele serie binnen een jaar heeft geschreven. Enter, Error en Exit zijn inmiddels alle drie verschenen en dus perfect om deze zomer in een keer te verorberen.
TikTak
Chris McGeorge zet een puik debuut neer met TikTak. Hij doet met dit boek zeker niet onder voor de werken van Karin Slaughter, David Baldacci of M.J. Arlidge, elk grootheden in hun eigen schrijversuniversum. TikTak gaat over Morgan Sheppard, die als 11-jarige de moord op zijn wiskundeleraar oploste. Nu, 25 jaar later, wordt hij wakker, geboeid aan een bed in een onbekende hotelkamer. Bij hem vijf vreemden die ook net ontwaken en in de badkamer ligt een lijk. Als Sheppard de moord niet binnen 3 uur oplost, zal iedereen sterven.
President vermist
Wie had ooit kunnen denken Bill Clinton een thriller zou schrijven, een unicum voor een Amerikaanse president. Als medeauteur heeft hij meester van het spannende boek James Patterson aan zijn zijde, maar volgens kenners overvleugelt deze Clinton niet. In President vermist ondervindt de lezer aan den lijve hoe het is om de belangrijkste speler in the Oval Office te zijn. Het boek gaat over duizelingwekkende druk, hartverscheurende beslissingen, onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht. En over een vermiste president, natuurlijk…
Romans en literatuur
Het schaduwspel
De veelzijdige Simone van der Vlugt draait haar hand niet om voor het schrijven van jeugdboeken, thrillers en historische romans. Op alle terreinen is ze even bedreven. Wellicht heeft dat te maken met haar efficiënte manier van werken, waarover ze ons in een interview vertelt. Haar laatste boek brengt ons terug naar de 17e eeuw, een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis. In Het schaduwspel laat Simone van der Vlugt Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen tot leven komen, die na hun huwelijk naar de oost reizen.
De zeven zussen
Ongetwijfeld de meest succesvolle serie van de afgelopen jaren is De zeven zussen van de Engelse Lucinda Riley. Niet alleen in Nederland zijn de avonturen van de gezusters populair, het is een wereldwijd fenomeen. Vast gegeven is dat de zussen na het plotselinge overlijden van hun vader bij elkaar komen in hun ouderlijk huis. Pa Salt heeft ze als baby geadopteerd en ze krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Elk boek gaat vervolgens over de zoektocht van iedere individuele zus naar wie zij werkelijk is. Deze zomer kun je al vier delen lezen, de overige drie verschijnen later.
De acht bergen
Paolo Cognetti is een Italiaanse schrijver en documentairemaker, die met De acht bergen over de hele wereld een bestseller scoort. Zijn besluit 10 jaar geleden om radicaal te breken met zijn oude bestaan en zich in de bergen geheel aan het schrijven te wijden, werpt zijn vruchten af. Net zoals in zijn eigen leven staat in het boek een bergdorpje centraal. Daar bouwt de 11-jarige stadsjongen Pietro een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op met de even oude koeienhoeder Bruno. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens.
Boeken voor kinderen
Elke dag Dikkie Dik
Je zou het niet zeggen omdat Dikkie Dik eeuwig jong is, maar deze ondeugende rode kater beleeft al 40 jaar allerlei spannende en grappige avonturen in en rond het huis. Natuurlijk doet hij dat samen met zijn vriendjes Beer, Poes Muis en Vlekje. Om zijn verjaardag te vieren, heeft Dikkie dik-baasje Jet Boeke 365 verhaaltjes gebundeld in Elke dag Dikkie Dik. Zo kun je een jaar lang ieder dag voorlezen uit deze luxe feesteditie vol klassiekers én nieuwe vertellingen, rijmpjes en raadseltjes.
Super Normaal
Superhelden zijn het weer helemaal, getuige ook de vele films waarin zij optreden. Deze nieuwe serie voor 10-12 jarigen borduurt daar op voort of -meer nog- draait het thema om. Na een verhuizing wil het niet lukken om een nieuwe school voor Murph te vinden, totdat hij per ongeluk op een superheldenschool belandt. Als enige zonder superkracht is hij al snel het buitenbeentje. Maar heb je wel superkrachten nodig om een held te zijn? Supernormaal is perfect voor de zomer en past in de traditie van andere populaire jeugdseries als De waanzinnige boomhut, Het leven van een loser of Dagboek van een muts.
De magiërs
De magiërs is het tweede deel in de spannende, magische en humoristische serie Bovenwereld van debutante Scarlett Thomas. Jonge fans van Harry Potter zullen deze reeks en de klassieke tegenstelling tussen donker en licht, goed en kwaad, zeker kunnen waarderen. Fee Goedhart weet hoe ze met magische boeken naar de bovenwereld kan reizen. Haar klasgenoot Max heeft meer interesse in de donkere onderwereld. Wanneer beiden onder duistere omstandigheden verdwijnen, raken hun vrienden in paniek. Zeker als ze het bericht bereikt dat Fee ernstig in gevaar is en dat haar tijd opraakt.
Non-fictie titels
Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde
Het eerste boek dat Per J Andersson schrijft, is meteen een heel bijzonder boek. Niet zozeer omdat het zo’n beetje de langste titel heeft van alle boeken die wij verkopen, maar vooral omdat het je een heel goed gevoel geeft. Het verhaal is waargebeurd en speelt zich af in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Als de vrouw voor zijn neus staat die bij zijn geboorte in een voorspelling is geschetst, volgt de Indiase PK Mahanandia zijn hart. Hij reist haar op de fiets achterna naar Zweden en maakt onderweg van alles mee. Volgens de New York Times Book Review is dit een feelgood-verhaal dat zo fijn is dat andere feelgood-verhalen zich er slecht door voelen. Dat moet ook wel met zo’n afloop: na 40 jaar is PK nog steeds gelukkig getrouwd met zijn Charlotte.
De laatste getuige
Biograaf Frank Krake, die al een aantal goed verkopende titels op zijn naam heeft, noteert in dit boek het verhaal van Wim Alosery. Uit noodzaak leert hij als kleine jongen in de straten van Amsterdam overleven, wat hem tijdens de Tweede Wereldoorlog goed van pas komt. Het is een wonder dat hij de vreselijkste gebeurtenissen in een aantal Duitse kampen en een scheepsramp die zijn weerga niet kent doorstaat. Als laatste overlevende, getuige, brengt hij eindelijk zijn hele verhaal naar voren. Gelukkig is het net op tijd opgetekend, want net voor 4 mei 2018 overlijdt Wim op 94-jarige leeftijd.
Sportbiografieën
Onze laatste leestip is eigenlijk een categorie. Een succesvolle, maar met zoveel boeken dat we niet kunnen kiezen. Een groeiend aantal sportbiografieën ziet de laatste paar jaar het licht en ze zijn vrijwel allemaal populair. Misschien omdat ze een grote groep aanboren die normaal niet zoveel leest of gewoon omdat de inhoud interessant is. Hoe dan ook kun je wat ons betreft met een gerust hart de volgende boeken op je leeslijst zetten: De hand van Van Gaal – Hugo Logtenberg, Dirk Kuyt, Willem van Hanegem – Frans van den Nieuwenhof en Maxmania van Koen Vergeer. Zo kom je deze zomer sportief wel door…
Meer niet te missen boeken deze zomer
Ondanks al onze suggesties voor de must read boeken van deze zomer toch nog hongerig naar meer? Kijk dan eens naar onze verschillende Top 10’s. Die geven de best verkochte boeken van het moment weer en vind je hier:
Thrillers
Romans en literatuur
Kinderboeken
Algemene Top 10
Geef een reactie