Er is één ding dat alle gevestigde schrijvers met elkaar gemeen hebben: een schrijverscarrière kan niet beginnen zonder een eerste boek. Soms vliegt een debuut met zo’n succes de winkels uit, dat het haast jammer is dat dit pas het eerste geesteskind van de schrijver is. Deze vier auteurs debuteerden met vlag en wimpel.
Het meisje in de trein
In 2015 worden thrillerfans wereldwijd verrast door de komst van het succesvolle boek Het meisje in de trein van de Britse Paula Hawkins (1972). Hoewel dit verhaal als haar debuut wordt gezien, klopt dit toch niet helemaal. Rond 2009 begint Hawkins namelijk met het schrijven van romantische fictie, maar brengt dit uit onder het pseudoniem van Amy Silver. Nadat ze de uitdaging aangaat om een meer spannend en duister verhaal te schrijven, breekt ze door bij het grote publiek onder haar eigen naam. Met 28.000 verkopen in Nederland en met wereldwijd 1,5 miljoen exemplaren over de toonbank, behoort dit boek tot de bestverkochte thrillers van de afgelopen tijd. De filmrechten voor Het meisje in de trein zijn al verkocht en als alles verloopt volgens plan, is de verfilming van dit succesvolle debuut komend najaar op het witte doek te bewonderen.
Elke dag weer reist Rachel met dezelfde trein op en neer naar haar werk. Dagelijks ziet ze een stel dat samen op hun terras ontbijt en ze geeft hen liefkozend de namen Jack en Jill. Als ze tijdens haar treinreis iets schokkends ziet, vertelt ze dit aan de politie. Vanaf dat moment wordt Rachel de zaak ingezogen en raakt ze er meer bij betrokken dan haar lief is…
Stad in brand
Een debuut waarvoor een recordbedrag is betaald, is het boek Stad in brand van de Amerikaanse Garth Risk Hallberg (1978). Maar liefst zeven uitgeverijen boden meer dan een miljoen voor het manuscript; uiteindelijk betaalde uitgeverij Knopf twee miljoen dollar om de rechten te krijgen. Met meer dan duizend pagina’s behoort dit boek tot een van de meest omvangrijke debuten ooit en Hallberg schreef het gehele boek ook nog eens met de hand. Filmproducer Scott Rudin wilde Stad in brand zo graag verfilmen, dat hij de filmrechten kocht nog vóór een uitgeverij het manuscript had binnengehaald. Gelukkig is er nog genoeg tijd om deze dikke pil te lezen, voordat-ie in de bios draait.
New York, oudejaarsavond 1976. Te midden van het vuurwerkspektakel klinkt vanuit Central Park een pistoolschot. En dan nog een. De zoektocht naar de dader brengt een aantal onvergetelijke personages bij elkaar, uit allerlei uithoeken van de stad. Wanneer het licht uitvalt tijdens de beruchte black-out van 13 juli 1977, worden al deze levens voorgoed veranderd.
Mea Culpa
Twaalf jaar lang is Brits auteur Clare Mackintosh werkzaam bij de politie en dat dient als een mooie voedingsbodem voor haar debuut Mea Culpa. De hoofdlijn is namelijk geïnspireerd op een niet-opgeloste zaak in Oxford, waarbij een jong kind om het leven kwam. Het boek werd wereldwijd meer dan 500.000 keer verkocht: een prachtige start voor een eerste boek. Deze aantallen maken van Mea Culpa een Sunday Times besteller en het is ook nog eens beschikbaar in meer dan dertig verschillende talen. Mackintosh is nu fulltime schrijver en het wachten is op de uitkomst van haar tweede thriller I see you.
Wanneer een alleenstaande moeder de hand van haar zoontje even loslaat, rent hij de straat over en wordt aangereden door een auto. Om de vreselijke waarheid te ontlopen, verhuist ze naar een afgelegen plek aan de kust in Wales, maar het ongeluk blijft haar achtervolgen. Inspecteur Ray Stevens leidt ondertussen het onderzoek naar de dader. Vastbesloten om de waarheid boven tafel te krijgen, zet hij zowel zijn professionele als zijn persoonlijke leven op het spel.
Lieveling
Soms heb je wel het verhaal, maar niet de woorden. Dit overkwam Pauline Barendregt. Zij had een zeer persoonlijk verhaal over misbruik te vertellen, maar wist dit niet zelf in zinnen te gieten. Ze sprak hierover met actrice Kim van Kooten, die wél de woorden vond. Het gevolg was een bijzondere samenwerking en het alom geroemde debuut Lieveling. Van Kooten schreef al eerder scenario’s voor films als Alles is liefde en Alles is familie en een kinderboek, maar dit is de allereerste roman van haar hand.
Puck is vijf jaar en verhuist op een dag naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. De man – ‘ome Meneer’ – ontfermt zich over het meisje: hij overlaadt haar met cadeaus, wast haar haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto. Puck is zijn lieveling en dat is hun geheim. Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden…
Dit is natuurlijk slechts een greep uit het aantal succesvolle debuten. Welk debuut is jou speciaal bijgebleven?
Geef een reactie