Ook zo benieuwd naar de Top 10 van bestverkochte boeken van 2018? We kunnen alvast verklappen dat ‘ie er anders uitziet dan andere jaren. De nummer 1 is geen thriller maar een roman, literatuur is weer ‘in’ en waargebeurde verhalen doen het goed. Kijk en huiver: het lijstje van het meest populaire leesvoer van vorig jaar volgt nu!
21 keer literatuur, 20 (literaire) thrillers, 14 romans, 12 kinderboeken. Kijken we naar de Top 100 van vorig jaar dan is de diversiteit groot. Non-fictie, de sectie waargebeurde verhalen of informatieve boeken, valt vaak weg onder andere categorieën, maar doet het ook bijzonder goed. Boeken als die van Michelle Obama over haar eigen leven of biografieën (over het leven van een ander) vinden grif aftrek. De hoogst genoteerde is – en dat is misschien een verrassing- het boek van Marc Langedijk over Gordon. Op de voet gevolgd door Rico van Leon Verdonschot en Dirk Kuyt van, jawel, Dirk Kuyt.
Top 10 bestverkochte boeken
Ondanks de populariteit van deze titels halen ze de Top 10 van bestverkochte boeken niet. Welke dan wel? We tellen af…
5. De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen

Het moet als auteur heerlijk zijn om je fantasie op hol te laten slaan, op te tekenen wat daaruit komt en zo een van de meestverkochte kinderboekenseries van de wereld te creëren. Want dat is precies wat Australiërs Andy Griffiths en Terry Denton doen. In De waanzinnige boomhut gebeuren de meest ondenkbare dingen, die voor 6-9 jarigen precies bij hun eigen denkwereld passen. Elk nieuw boek beschrijft 13 nieuwe verdiepingen van kolderieke verzinsels, idiote gebeurtenissen en ontsporende avonturen. In die van 91 verdiepingen kun je bijvoorbeeld een reisje maken met een onderzeebootbroodje of lekker hangen in een reuzenspinnenweb. Gelukkig is fantasie een onuitputtelijk iets en kunnen we alweer uitkijken naar een nieuwe Waanzinnige boomhut. 104 verdiepingen vol knotsgekke belevenissen, wie wil daar nou niet over lezen?!
4. Leven en laten leven

De boeken van en over Hendrik Groen hebben tienduizenden fans. Het was dan ook even afwachten wat deze nieuwe Groen zou doen, zonder Hendrik zelf als hoofdpersoon. Blijkbaar gaat het de lezer vooral om de kenmerkende humor en het scherpe observatievermogen, want ook Leven en laten leven vindt gretig aftrek. Daarin Arthur Ophof, die zich het leven anders had voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen en terug. Groots en meeslepend kun je zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur niet noemen. De vrijdagmiddagen met zijn drie vrienden zijn nog het enige hoogtepunt van de week. Arthur wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen. Als zijn werkgever hem ontslaat en hij er een riante ontslagvergoeding uit weet te slepen, openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven…
3. De dag van de doden

Vreugde en verdriet liggen vaak dicht bij elkaar. De fans van het Britse schrijversduo Nicci French hebben dat dit jaar aan den lijve ondervonden. Zij hebben zich verheugd op het nieuwe deel in de spannende Frieda Klein-serie, maar de verschijning daarvan is ook meteen een afscheid. De dag van de doden is namelijk het laatste boek in de reeks, waarvan de boeken overigens ook prima losstaand te lezen zijn. Als je dat niet doet, ben je bekend met seriemoordenaar Dean Reeve die psychoanalytica Frieda al 8 jaar achtervolgt. Nu gaan ze voor het laatst de confrontatie aan. Nederlandse fans zijn bijzonder voor Sean French en Nicci Gerrard. Hun boeken zijn in het verleden regelmatig als eerste ter wereld in ons land uitgebracht. Of dat ook gebeurt met het allernieuwste boek is nog niet bekend. Daarvan is alleen de Engelse titel te vinden, The lying room, en de informatie dat in Engeland en Amerika het boek in september 2019 uitkomt. Of dat ook bij ons het geval is, weten we (nog) niet. Het is wel duidelijk uit interviews die het echtpaar French heeft gegeven dat het een op zichzelf staand verhaal is, dus geen onderdeel uitmaakt van een serie. We zijn benieuwd of we het wellicht volgend jaar op de lijst van de bestverkochte boeken zullen aantreffen!
2. De acht bergen

Het boek dat Paolo Cognetti op de kaart zet en ertoe bijdraagt dat hij voltijds schrijver kan zijn, is De acht bergen. Het is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd een doorslaand succes. De universele herkenbaarheid van de belangrijkste thema’s in het boek, zullen daar ongetwijfeld aan bijdragen. De innige vriendschap tussen twee geheel verschillende jongens en later mannen, de grote rol voor de natuur in de vorm van de bergen. Zonder de exacte locatie te hoeven kennen, kun je je daar van Nederland tot China mee vereenzelvigen. Opvallend is dat in het boek geen moderne middelen als een mobiele telefoon of een internetverbinding voorkomen. In een interview zegt Paolo Cognetti daarover dat hij een statement wil maken over de obsessie voor communicatie die ons beheerst. Wij durven de gok wel aan dat niemand de gereedschappen van de huidige tijd mist in De acht bergen. Het boek is daarvoor te boeiend en de schoonheid van het verhaal verzadigt je leeshonger al meer dan.
1. De zeven zussen

Nog niet eerder in de recente geschiedenis is een romanserie zo populair in ons land als de inmiddels vier boeken van en over De zeven zussen. Onze roman Top 10 is in 2018 bijna bedolven geraakt onder deze reeks van de Britse Lucinda Riley. Het is dan ook eigenlijk geen wonder dat de lijstaanvoerder van de bestverkochte boeken van 2018 het startboek van de serie is. De boeken zijn waarschijnlijk zo populair omdat ze stuk voor stuk een goed gevoel oproepen. Maar dat is natuurlijk niet alles: in elk boek gaat iedere zus afzonderlijk op zoek naar haar eigen identiteit en verleden, een zoektocht die wij als lezers ten volle meebeleven. De verhalen spelen zich af op wereldschaal, dus maken we kennis met veel verschillende culturen en plekken. Daarnaast komen zaken uit het ‘gewone leven’ langs: liefde, verdriet, verlies en familie. Het zijn bovendien de lezers (voornamelijk vrouwen) die de boekverkoop bevorderen: zij maken reclame voor De zeven zussen-serie in hun reviews en op hun boekenblogs en vertellen er hun vriendinnen en familieleden over. Dat zal ongetwijfeld ook weer zo zijn na de verschijning van deel 5, Maan, die wij in januari 2019 verwachten.
Meer bestverkochte boeken
Het rijtje van de bestverkochte boeken van 2018 is natuurlijk niet af zonder tot 10 te tellen. Dus hier volgen nog de nummers 6 t/m 10:
6. Super de luxe – Suzanne Vermeer
7. Het leven van een loser Wegwezen – Jeff Kinney
8. Stromboli – Saskia Noort
9. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim
10. Wees onzichtbaar – Murat Isik
Heb je een boek waarvan jij wilt weten of het bij de 100 bestverkochte boeken van vorig jaar hoort, vraag het ons dan in een reactie en we geven je graag het antwoord.
Bijzondere lijst, blij met jeugdboek in top 10…