Hoe breng jij de zomer door? Liggend op een handdoekje, actief reizend of lekker thuis? Wat je ook doet, bij de ultieme ontspanning hoort natuurlijk een boek! Een mooi rijtje met de beste vakantieboeken voor zwijmelend, sportief en literair zomerlezen.
Zwijmelend zomerlezen
Lang leve de liefde – Jill Mansell
In dit fijne boek maakt Lily Harper op de ochtend van haar 25ste verjaardag een brief open. Het is de allerlaatste van haar geliefde moeder, die stierf toen Lily 8 was. Tot haar verrassing staat er meer in over haar moeders eerste en enige echte liefde. Die zelfde dag ontmoet Lily de acteur Eddie Tessler die openlijk met haar flirt. Ze is in de wolken, maar waarom vindt ze het dan zo belangrijk wat jeugdvriend Dan ervan vindt? Over hoofdpersonage Lily zei Jill Mansell in dit interview: “Misschien ben ik te oud om net zoals Lily in Lang leve de liefde in een boom te gaan hangen, maar volgens mijn dochter lijkt ook zij op mij.”
Voor jou – Jojo Moyes
De film ‘Me before you’ draait in de bioscopen, maar het boek Voor jou was er natuurlijk eerst. Het vertelt het verhaal van tegenpolen Louisa (Lou) en Will. Will was ooit een snelle jonge bankier in de bloei van zijn leven. Door een ongeluk zit hij tegenwoordig in een rolstoel en is hij volkomen afhankelijk van anderen, zoals zijn verzorgster Lou. Hoe overtuigt Lou hem dat er nog zat avonturen te beleven zijn als ze zelf de wereld niet durft te ontdekken? Voor degenen die hem verslinden, of al hebben verslonden, is er ook een vervolg.
Literair zomerlezen
Een klein leven – Hanya Yanagihara
Jubelend schoven de panelleden van DWDD om over Een klein leven te oreren. De synopsis? Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. Bij het lezen zijn een grote zonnebril en/of zonnehoed vereist: als je het boek dichtslaat ben je net zo aan het huilen als de man op de omslag.
Niemand is ooit verloren – Catherine Lacey
Catherine Lacey is slechts 31, maar schreef al voor elk terzake doend internationaal literair blaadje. Haar naam verschijnt in onder meer The New York Times, McSweeney’s, The Paris Review, The Believer en The Atlantic. Haar debuut slaat in als een bom. The New Yorker (zo’n beetje het enige bastion waar ze nog niet in had gepubliceerd) noemde het “een van de beste boeken van het jaar”. Niemand is ooit verloren gaat over Elyria, die zonder iemand iets te vertellen een enkele reis naar Nieuw-Zeeland boekt en daarmee haar man, haar werk en het hele New Yorkse leven achter zich laat. Ze stapt in auto’s van wildvreemde mannen en vrouwen, om weer uit te stappen op immer desolate plekken. Ontsnap met Niemand is ooit verloren samen met Elyria als -om maar iets te noemen- de Costa del Sol even te druk wordt.
Sportief zomerlezen
Boskamp – Andre van Kats
André van Kats volgt een jaar lang de club Feyenoord door de ogen van ex-speler, tv-analist en volbloedsupporter Jan Boskamp. Hij schetst niet alleen een beeld van de gebeurtenissen op het veld en de hunkering van het legioen naar de titel, maar vooral een hilarisch portret van de cultfiguur Jan Boskamp. Van Kats gaat met hem op reis, praat openhartig over zijn privéleven en bezoekt tal van intimi die een bijzondere inkijkje geven in het leven van het Rotterdams schoffie dat altijd zichzelf is gebleven.
Max – André Hoogeboom
Vorig jaar stond de Nederlandse racewereld op zijn kop. Max Verstappen, zoon van Formule 1-rijder Jos Verstappen en cart-kampioene Sophie Klumpen maakte zijn debuut in de Formule 1 als jongste coureur ooit. Max’ faam was hem al vooruitgesneld, in elk kampioenschap waaraan hij mee had gedaan was hij de onbetwiste winnaar. Als zevenjarige bink liet hij al zijn tegenstanders stof happen. Op 15 mei 2016 wint hij als jongste coureur ooit de Grote Prijs van Spanje op het Circuit de Catalunya in Barcelona. In deze geweldige verzameling interviews komen de mensen aan het woord die Max op zijn weg naar de F1 hebben begeleid.
De enige weg naar Rio – Edwin Alblas
Een andere Max, namelijk Max Caldas, was de man die de vrouwelijke hockeysters in een bak ijs liet zakken om ze te harden voor de Olympische Spelen. Met succes. In 2012 wonnen ze goud in Londen. Wat hij voor toen voor de vrouwen deed, doet ie nu als bondscoach van de mannen. De Argentijn moet de ploeg klaarstomen voor het winnen van de olympische titel in Rio de Janeiro. Op weg naar Rio laten de hockeyers en de coach auteur Edwin Alblas in hun wereld toe. Alblas geeft inzicht in hoe eigenzinnige topsporters worden gekneed tot een homogene groep. Een team dat goud kan winnen, want Max staat nou eenmaal voor “maximaal”.
Als laatste is er voor de wielerliefhebber natuurlijk ook voldoende te zomerlezen. Hij of zij kan goed uit de voeten met deze tourboeken.
Geef een reactie