Paula Hawkins is tot voor kort onbekend. Daar komt snel een einde aan als ze een opmerkelijke schrijversswitch maakt. Van zoetsappige chicklits onder pseudoniem Amy Silver stapt ze over op psychologische thrillers. Het meisje in de trein, haar bloedstollende debuut, is een monsterhit als boek en belandt meteen in de bioscoop.
Critici vergelijken het verhaal met de plots van master of suspense Alfred Hitchcock en van Gillian Flynn’s Gone Girl. “Ik wilde altijd al een thriller (link) schrijven en liep al jaren rond met verschillende ideeën,” zegt Hawkins.
Het meisje in de trein is Rachel. Iedere ochtend neemt ze dezelfde trein en iedere dag remt die bij het plaatsje Witney altijd even af voor een rood sein. Tijdens dit wachtmoment kijkt ze elke ochtend naar het perfecte stel dat op hun terras ontbijt.
De treinreis die Rachel aflegt, maakt Hawkins iedere dag als ze forenst naar haar baan als financieel journalist in Londen. “Tijdens zo’n stop gluurde ik altijd bij huizen naar binnen, stiekem, in de hoop dat er iets interessants zou gebeuren, dat gebeurde natuurlijk nooit, maar triggerde wel mijn fantasie.”
Het gluurmoment wordt het uitgangspunt van Het meisje in de trein. Bij Rachel gebeurt er namelijk wél iets interessants als ze op een dag iets vreemds in de tuin van het perfecte stel ziet. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor haar verandert op dat moment alles. Wanneer blijkt dat vrouw des huizes ‘Jess’ (zo noemt Rachel haar) vermist is, stapt Rachel naar de politie met haar verhaal. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen en raakt ze tegen wil en dank betrokken in de verdwijningszaak. Maar wie is te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?
Een wanhopig Meisje in de trein
Paula Hawkins geeft de lezer een kijkje in het hoofd van een hoofdpersoon die met een zware alcoholverslaving blijkt te kampen. Rachel heeft iets wanhopigs, iets wat Hawkins ten tijde van schrijven ook is. Ze schrijft de eerste helft van de thriller in sneltreinvaart. “Ik had geld nodig, dus ik denk dat er daarom iets wanhopigs in de toon van de eerste paar hoofdstukken zit.”
Bij haar uitgever valt deze urgente stijl in de smaak en Hawkins schrijft met Het meisje in de trein een internationale bestseller. Inmiddels zijn er zo’n 6.5 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en is niemand minder dan Stephen King fan. “Toen hij over mijn boek tweette, moest ik mezelf wel even knijpen. Ik had nooit verwacht dat zo iemand míjn boek zou lezen.” Hij zou nu ook nog eens kunnen kijken naar de verfilming met Emily Blunt.
Het succes heeft de 43-jarige Hawkins naar eigen zeggen niet veranderd. “Natuurlijk ben ik een stuk drukker dan eerst, ik reis veel en ben financieel stabiel, wat heerlijk is want ik was hiervoor altijd blut. Toch woon ik nog steeds in hetzelfde huis, ik heb dezelfde hobby’s en mijn persoonlijke leven is ook niet veranderd.”
Momenteel werkt de 43-jarige Britse auteur aan haar volgende thriller. Of die het succes van Het meisje in de trein gaat overtreffen? Daar is Hawkins naar eigen zeggen niet mee bezig. “Als ik het boek af krijg, is dat al een overwinning.”
Geef een reactie