Voor de hectische decemberfeestmaand aanbreekt duiken wij nog even met onze neus in het boekennieuws van november. De maand van waarin Astrid Holleeder over broer Willem uit de school klapt, J.K. Rowling flink van zich laat horen, wijlen Gerard Reve internationaal gaat en de nieuwe auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2017 wordt onthuld.
Harry Potter en de anderen
November is een drukke maand voor J.K. Rowling; ze komt én met een nieuw Harry Potter boek én de verfilming van Fantastic Beast and Where to find them draait as we type in de bios. Deze spin-off van Harry Potter ontstaat in 2001 als Rowling het van Harry Potter afgeleide Fabeldieren, een encyclopedie voor magische wezens, uitbrengt.
De film is inmiddels een groot succes. Iets wat Rowling blijkbaar heeft voorzien want ze maakt vlak voor de release bekend dat ze nog vijf films in deze serie gaat schrijven.
En of ze dan niet druk genoeg is, wordt Harry Potter deze maand ook nieuw leven ingeblazen. In het achtste boek maken we een sprong in de tijd van 19 jaar. Harry is een overwerkte ambtenaar op het Ministerie van Toverkunst en vader van drie schoolgaande kinderen. Eentje heeft een onverwacht probleem. Is hij Het vervloekte kind waarover de titel spreekt? Je kunt het boek natuurlijk in onze winkels vinden en op onze site kun je het bestellen. De bezorging is gratis.
Internationaal succes
In het grootste geheim wordt eraan gewerkt, maar op zaterdag 3 november 2016 ligt Judas van Astrid Holleeder dan eindelijk in de schappen. Of nou ja, bijna in de schappen want het boek vliegt onze winkels uit. Aan het eind van de dag is er geen exemplaar van de familiekroniek meer te vinden. In dit unieke boek vertelt Astrid op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Momenteel wordt het boek vertaald in het Zweeds en Deens. Ook ligt er een Duitse versie in het verschiet.
Nederlandse schrijvers liggen blijkbaar goed in de internationale leesmarkt: 70 jaar na de eerste publicatie en tien jaar na zijn dood, verschijnt De avonden van Gerard Reve in de Engelse vertaling The Evenings. Herman Koch vergelijkt Reve in zijn voorwoord met iconen als Jack Kerouac en JD Salinger. “Als De avonden in de jaren 50 in het Engels was verschenen, was het net zo’n klassieker geworden als On the road of The catcher in the rye.” Koch komt trouwens zelf ook met een nieuw boek, getiteld De Greppel. In de Volkskrant spreekt hij zich uit over zijn succes en zijn gebrek aan prijzen “Ik kan van tevoren aan de samenstelling van de jury al zien dat ik ‘m weer niet ga krijgen. En dat komt dan ook uit,” zegt hij in een interview met de Volkskrant.
In de schijnwerpers in november
Een goede maand voor Martin Michael Driessen en Janneke Schotveld. De eerste heeft de ECI Literatuurprijs 2016 gewonnen met zijn boek Rivieren. De prijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro. “Een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende, beeldende zinnen en een onbestemde dreiging,” volgens de jury. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs, die sinds 1987 jaarlijks wordt uitgereikt.
Janneke Schotveld wint dan weliswaar geen prijs, maar wel een pluim. Deze maand wordt ze benoemd tot auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2017. Zij neemt het stokje over van Dolf Verroen. Het thema van de volgende Kinderboekenweek wordt ‘griezelen’.
Verfilmd
We beginnen dit maandoverzicht met filmnieuws en sluiten hier ook mee af. De succesvolle roman Alleen met de goden van Alex Boogers krijgt namelijk een verfilming. Regisseur Paula van der Oest start deze winter met het scenario om in 2018 met de opnames te beginnen.
Geef een reactie