Februari is de kortste maand, en desondanks gebeurt er van alles in het Land der Letteren. Wie nog op zoek is naar nieuw leesvoer kan zijn hart ophalen met de genomineerden en winnaars van meerdere prijzen, zoals die voor beste thriller. Nieuwe boeken schieten omhoog in de bestsellerlijsten en diverse (slechte!) boekverfilmingen doen de recensenten hun pennen slijpen. Als klap op de vuurpijl verschijnt een grappig kinderboek met in de hoofdrol: het kapsel van Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Ons nieuwsoverzicht in boeken.
Het beste van februari
Het grote aantal prijzen dat wordt uitgereikt geeft soms het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen paniek: we zetten ze hier op een rijtje en gelukkig beslaan de prijzen bijna allemaal een andere categorie. Zo gaat de Valentijnsprijs, de juryprijs voor het beste romantische boek, naar Reina Crispijn met Dochter van de sterren. Op het gebied van spanning wordt de Diamanten Kogel, de Vlaamse tegenhanger van de Nederlandse Gouden Strop, uitgereikt aan Smeergeld van Nausicaa Marbe. De jury prijst haar ‘sappige taal’. Daarnaast valt Winter in New York van Chantal van Gastel in de prijzen. Deze verhalenbundel is volgens de bezoekers van Chicklit.nl het Chicklit Boek van het Jaar. Ook op onze site wordt het boek goed beoordeeld.
De Belgische Lavki-prijs voor het jeugdboek gaat naar Zoals het gebeurd is van Herman van de Wijdeven. Marente de Moor wint met Gezellige verhalen de J.M.A. Biesheuvelprijs, gefinancierd door crowdfunding. Zij nam zich na haar romans met zware thematiek voor om iets leuks te maken, maar wat blijkt:
“Alle verhalen pakten ongezellig uit.”
Naast al deze prachtige winnaars zijn er ook schrijvers verblijd met een nominatie. Natuurlijk vallen hier de nominaties voor het beste jeugdboek onder. De jury van de Woutertje Pieterse Prijs, gesponsord door Bruna, gaat een keuze maken uit deze zes prachtige boeken: Een aap op de wc van Joukje Akveld, Tijs en de eenhoorn van Imme Dros, Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout, De hemel van Bart Moeyaert, Bosch van Thé Tjong-Khing en Stem op de okapi van Edward van de Vendel. De prijs wordt uitgereikt op 9 april.
Nieuw zijn de Harland Awards voor de beste Nederlandstalige fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme. Nominaties zijn hier te vinden. Daarnaast is de longlist van de Libris Literatuur Prijs bekend, en staan deze twintig romans op de rol voor de Europese Literatuurprijs.
Wij hebben op dit blog al een paar omslagen uitgekozen die we de mooiste van 2015 vinden, maar nu is ook de Nederlands/Vlaamse selectie van de Best Verkochte Boeken bekend. De organisatie is het met ons eens dat ontwerpbureau Dog and Pony een compliment verdient, hoewel zij van deze grafische ontwerpers het omslag De wandeling van Robert Walser tippen. Wij kiezen voor Vernieling van Tom Kristensen en De wilde detectives van Roberto Bolaño van dezelfde designers.
Leuk om te weten
In februari wordt Literatuurmuseum.nl gelanceerd. ‘Schrijvers, thema’s en gebeurtenissen worden tot leven gebracht aan de hand van literaire schatten’ op deze mooi verzorgde website. Zo vind je er nieuwe foto’s van Willem Frederik Hermans en verhalen en interviews van en met (jonge) schrijvers. Wij zijn onder de indruk.

K. Schippers wordt geïnaugureerd als stadsdichter van Amsterdam
Anna Enquist draagt in februari het Stadsdichterschap van Amsterdam over aan K. Schippers. Zijn gedichten over de hoofdstad zullen in de Amsterdamse krant het Parool verschijnen. In 2015 verscheen van Schippers de roman Niet verder vertellen.
Februari is ook de maand van Hendrik Groen. Hij staat namelijk een week zowel op nummer 1 als op nummer 2 in de bestsellerlijsten! Dat mag je wel een stunt noemen. Jammer dat we de schrijver niet kunnen feliciteren, want wie Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is schrijft, is nog steeds geheim…
Literair benefiet ‘Een nieuw hoofdstuk’ is een succes en brengt ruim 40.000 euro op. Dit bedrag wordt gestoken in nieuwe prentenboeken voor kinderen in asielzoekerscentra.

nijntje museum. Foto: Emmely van Mierlo en Corné Clemens
Het nijntje museum is geopend. Dit speelparadijs is in Utrecht bekend onder de naam dick bruna huis, maar ondergaat een naamsverandering nu het grondig verbouwd is. De stad van het wereldberoemde konijntje is blij met het nieuwe concept: in drie weken tijd bezoeken al 10.000 kleine en grote fans van nijntje het museum. Bereid een bezoekje voor met deze leuke boekjes.
2016 is het jaar van Jeroen Bosch. De kunstenaar overlijdt namelijk 500 jaar geleden. Nieuwe boeken over Bosch sluiten aan bij de aan hem gewijde tentoonstellingen in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch en het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Zo verschijnen in februari een nieuwe Suske en Wiske: De bibberende Bosch, de biografie Jeroen Bosch van Nils Büttner en de mooie, gebonden inleiding op zijn werk Jheronimus van Gary Schwartz.
In memoriam
Februari is helaas ook de maand dat twee grote schrijvers ons ontvallen. Op 89-jarige leeftijd overlijdt Harper Lee, bekend van Spaar de spotvogel en het vorig jaar verschenen Ga heen, zet een wachter. The Huffington Post verzamelt hier 11 mooie uitspraken van Harper Lee (in het Engels). Een dag later wordt bekend dat ook Umberto Eco op 19 februari is overleden. De Italiaanse professor is 84 jaar geworden. Direct na zijn sterven schrijven we een hommage aan ‘il professore’, schrijver van De naam van de roos en De slinger van Foucault.
Umberto Eco is in 2011 te gast bij VPRO Boeken over De begraafplaats van Praag en over de toekomst van het boek
Films: top en flop
Er is in februari bekendgemaakt dat er een derde film over Pietje Bell in de maak is. De eerste twee delen uit 2002 en 2003 waren twee van de best bezochte Nederlandse familiefilms van de afgelopen twintig jaar. Ook Marion Pouw kan zich verheugen op een nieuwe verfilming van haar boek Daglicht. In 2013 wordt deze bestseller al in Nederland verfilmd met onder meer Angela Schijf, maar nu de thriller in het Engels verschijnt vindt een filmproducent uit New York het tijd voor een Amerikaanse versie.
Hopelijk doen deze films het beter dan de verfilming Knielen op een bed violen. Die film krijgt van de recensenten van de Volkrant, NRC en Trouw maar twee sterren. Misschien liever het oorspronkelijke boek van Jan Siebelink lezen dus. Wél juichend ontvangen is de verfilming van Nooit meer slapen door good old W.F. Hermans. Verfilming Beyond Sleep krijgt van NRC en de Volkskrant vier sterren.
Nieuwtjes van over de grens
Hét bericht dat grote opwinding veroorzaakt is dat J.K. Rowling een nieuw deel over Harry Potter uit zal brengen in juni. Het boek is een bewerking van toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child dat zich 19 jaar afspeelt na deel zeven.
Tot die tijd kunnen fantasy-fans zich bezighouden met de favoriete boeken van actrice Jennifer Lawrence, hoofdrolspeelster van de Hunger Games. Zij onthult in februari haar top drie: Het Rum Dagboek van Hunter S. Thompson (in haar woorden “Hilarisch!”), Anna Karenina van Leo Tolstoj (“Je wordt verliefd op de personages”) en We moeten het even over Kevin hebben van Lionel Shriver (“Een dramatisch boek”). Dat zijn geen flutromannetjes: Anna Karenina telt zelfs 800 pagina’s.
De rechten van Het Smelt van Lize Spit, uitgegeven door de nieuwe uitgeverij Das Mag, zijn verkocht aan Noorwegen en Denemarken. Het eerste boek van Hendrik Groen is verkocht aan de VS, een bijzonder feit omdat niet vaak Nederlandse boeken in Amerika verschijnen. Tot slot is de literaire thriller Ultimatum van de broers Daan en Thomas Heerma van Voss verkocht aan Duitsland.
Nog meer succes in het buitenland: Ventoux van Bert Wagendorp wordt geprezen in Britse krant The Guardian. De recensent prijst de gelaagdheid van het boek en noemt het “grappig, spitsvondig en aangrijpend.”
En tot slot een leuk feitje: Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump krijgt het er flink van langs in de boekenwereld. Zo wordt niet alleen een ironisch homo-erotisch boek over hem een grote hit, geschreven door de Amerikaanse comedian Elijah Daniel, maar ook wordt een kinderboek over zijn kapsel geschreven: Donald Trump and the Wig of Evil. We wachten met smart op een Nederlandse vertaling.
Is jullie nog iets anders opgevallen in boekenland deze maand?
Geef een reactie