Niet alleen vallen in april meerdere hagelbuien uit de lucht, ook nieuws uit het Land der Letteren komt als donderslag bij heldere hemel. Hendrik Groen blijkt geen 83-jarige inwoner van een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord, al woont de echte schrijver wel in deze buurt. Ook maakt CPNB de auteur van het Boekenweekgeschenk van volgend jaar bekend en roeren jonge feministen zich. De maand april in boekennieuws.
Wie is Hendrik Groen?
Wie zit er achter pseudoniem Hendrik Groen? Die vraag houdt de literatuurwereld al een tijdje bezig. NRC en de Volkskrant melden in april kort achter elkaar dat ze denken te weten dat de succesvolle ‘schrijvende bejaarde’ de Amsterdammer Peter de Smet is. De Smet ontkent, maar als het klopt dat hij achter dit pseudoniem zit, dan feliciteren wij hem met zijn wekenlange notering in de Top 10 met Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is.
DWDD Boekenpanel
Het is een goede boekenmaand bij De Wereld Draait Door. Zo zit Herman Koch in de uitzending met bijzonder nieuws: hij mag het Boekenweekgeschenk van 2017 schrijven. “Erg leuk,” zegt hij aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Een idee of een titel heeft hij niet zo gauw, maar hij heeft er wel “enorm veel zin in”.
Daarnaast besteedt DWDD aandacht aan de verkiezing van het Belangrijkste Boek en wijden ze een deel van hun uitzending aan Meester Scout!, over de mooiste ontdekkingen van Piet de Visser. Paulien Cornelisse komt vertellen over De verwarde cavia, Maxim Hartman over De Nationale Vrouwenspotgids en ook de biografie van de populaire oud-Ajaxied Jari Litmanen, Litmanen 10, komt aan bod.
Voor de boekverkopers misschien wel het belangrijkste item tot slot: ook deze maand roept het Boekenpanel het Boek van de Maand uit. Hun laatste, want volgend seizoen begint er weer een nieuw panel enthousiaste boekverkopers. In bovenstaand fragment zie je hoe zij Een klein leven van Hanya Yanagihara in hun hart sluiten:
Het is schitterend, een mokerslag!
Jubileum Paul van Loon
Deze maand en eigenlijk dit hele jaar viert kinderboekenschrijver Paul van Loon feest, want Dolfje Weerwolfje bestaat 20 (!) jaar. Op de dag dat Weerwolfbommetje verschijnt, het nieuwste boek in de serie over dit sympathieke weerwolfje, spreken wij met schrijver Paul van Loon. “In feite schrijf ik al 30 jaar voor volwassenen,” zegt hij.
Sportboek van het Jaar
Het publiek verkiest Topshow van Michel van Egmond en Jan Hillenius tot Sportboek van het Jaar 2016. Vorig jaar heeft van Egmond ook al gewonnen, toen met Kieft. In dit blog geeft hij zijn kijk op succes.
Walter van den Berg heeft eveneens iets te vieren, want de filmrechten van Schuld, zijn vierde roman, zijn verkocht aan Hazazah Pictures. De schrijver gaat zich samen met Rifka Lodeizen aan het scenario wagen.
Meer prijzen
In april wordt de Harland Award uitgereikt en komen de jury’s van de Fintro Literatuurprijs en de Biografieprijs met shortlists. Auke Hulst heeft met Slaap zacht, Johnny Idaho de Harland Award voor beste roman gewonnen. Dit is de bekroning voor Nederlandstalige literatuur waarin elementen voorkomen die niet in de werkelijkheid (kunnen) bestaan, dus bijvoorbeeld fantasy of science fiction.
Schrijver Stephan Enter met Compassie, Connie Palmen met Jij zegt het, Hagar Peeters met Malva, Inge Schilperoord met Muidhond en P.F. Thomése met De onderwaterzwemmer staan op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs 2016. De wat? Voorheen heette deze prijs de Gouden Boekenuil. Het is een van de grootste Vlaamse literatuurprijzen.
Verdiep je je graag in inspirerende of op zijn minst fascinerende personen, dan zijn de genomineerden voor de Biografieprijs 2016 misschien interessant voor jou. Op de shortlist staan Geert van Oorschot, uitgever, De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933, Koning Willem I 1772-1843, Cécile en Elsa. Strijdbare freules en Jan de Quay (1901-1985). Wij voegen daar graag nog deze leuke tips aan toe.
International Literature Festival Utrecht
Het is de eerste keer dat het International Literature Festival Utrecht (voorheen City2Cities) onder die naam wordt georganiseerd. Net als vorig jaar, als Nick Cave optreedt, is dit jaar de publiekstrekker een rocktster die ook schrijft: PJ Harvey. Bijzonder is dat auteurs op dit festival vaak worden geïnterviewd door mede-auteurs die allicht niet voor hen onderdoen: zo interviewt Kristien Hemmerechts Connie Palmen en stelt Michel Faber vragen aan Kim van Kooten.
Feministisch boekennieuws in april
April was tot slot een feministisch maandje. Terwijl het boek ‘Vrouwen schrijven niet met hun tieten’ uitkomt, barst een discussie los over een mannelijke auteur die zich afvraagt of schrijfster-vriendinnen ‘de thee en koekjes en de gezelligheid niet verkiezen boven het schrijven’. De Lezeres des Vaderlands klimt weer regelmatig in de pen en Mel Wallis de Vries wint voor de vierde keer op rij De Prijs van de Jonge Jury, dus mannen komen er bij die award al vier jaar niet aan te pas. Zij dingen zeker niet mee bij de Bailey’s Womens Prize for Fiction, waarvan de shortlist nu bekend is. De Anna Bijns Prijs heeft eenzelfde voorkeur voor dames, maar houdt het voor gezien: in plaats van elke twee jaar slechts één winnares te kiezen, wil de organisatie vrouwelijke schrijvers liever meer structureel onder de aandacht brengen.
Geef een reactie