Fans van Harry Potter worden op hun wenken bediend! Na het uitkomen van het achtste deel (Harry Potter en Het Vervloekte Kind) en de aftrap van een nieuwe filmreeks in de magische wereld van Harry (Fantastic Beasts en Where To Find Them), is er nu ook een tentoonstelling. In Harry Potter: The Exhibition kun je zelf ervaren hoe het is op Zweinstein, het Zwerkbalveld of in het huisje van Hagrid.
Harry Potter: The Exhibition is een spannende tentoonstelling van maar liefst 1400 vierkante meter, waar bezoekers van jong tot oud worden ondergedompeld in de wereld van Harry Potter. Je wandelt tussen de echte filmdecors en langs duizenden authentieke rekwisieten en kostuums. De expositie staat tot en met 30 juni in Utrecht, in een speciaal gebouwde vleugel bij de bioscoop CineMec aan de A2. Goed te bereiken per auto, trein en bezemsteel. Alleen het Haardrooster schijnt nog wat te wensen over te laten (maar daar wordt aan gewerkt, aldus het Ministerie van Toverkunsten).
J.K. Rowling
Voor wie de laatste twintig jaar echt onder een (magische) steen heeft geleefd: Harry Potter werd eind jaren negentig bedacht door de Britse schrijfster J.K. Rowling. De zevendelige reeks gaat over de jonge tovenaar Harry Potter, die samen met zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel studeert aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, en ondertussen de strijd aanbindt tegen Heer Voldem-, ehh sorry, Hij Die Niet Genoemd Mag Worden.
In 2016 verscheen, negen jaar na de publicatie van het zevende deel, het vervolg op de reeks. In Harry Potter en Het Vervloekte Kind is Harry inmiddels volwassen: het verhaal gaat verder op het moment waar het zevende deel ophield. Opmerkelijk is dat dit deel een toneelstuk is, en ook als zodanig geschreven is. Het toneelstuk ging op 30 juli 2016 in première in Londen.
Eind 2016 kwam de schrijfster bovendien met een nieuwe reeks in haar inmiddels vertrouwde magische wereld. Een filmreeks deze keer: Fantastic Beasts en Where To Find Them, die in totaal vijf delen gaat krijgen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit de bibliotheek van Zweinstein.
Kortom: J.K. Rowling heeft na haar succes met Harry Potter duidelijk niet stilgezeten. Ze schreef tussendoor ook nog Een goede raad, haar eerste literaire werk voor volwassenen, en publiceerde onder het pseudoniem Robert Galbraith een thrillerreeks rondom detective Cormoran Strike.
Interactief
Op de expositie is meer te beleven dan alleen rondkijken. Als je wilt word je ook aan het werk gezet. Bijvoorbeeld in het lokaal Kruidenkunde, waar jonge tovenaars en heksen in spé hun eigen Mandragora kunnen trekken. Op het Zwerkbalveld kan je een Slurk gooien. En als je durft mag je de Sorteerhoed op je hoofd zetten. Of wil jij liever niet weten bij welke afdeling je terechtkomt?
De internationaal gelauwerde tentoonstelling toert al sinds 2009 de hele wereld over en trok al ruim vier miljoen bezoekers. De expositie kwam eerder al in Boston, Toronto, Seattle, New York, Sydney, Singapore, Tokio, Parijs, Shanghai en onlangs Brussel. En nu dus in Nederland, voor het eerst.
Harry Potter verschijnselt in Utrecht
Het is duidelijk: zowel de schrijfster als haar grote schare aan lezers krijgen maar geen genoeg van de magische wereld van Harry Potter. En die wereld is voor ons nu dichterbij dan ooit. Ben jij al geweest of ga je binnenkort? Pak die digitale ganzenveer (‘accio digitale ganzenveer!’) en laat het hieronder in de comments weten!
Geef een reactie