Ongelooflijk goed op elkaar ingespeeld zijn ze, Janneke Schotveld en Annet Schaap. Wat wil je: de schrijfster en illustratrice werken al jaren samen en hebben een indrukwekkende hoeveelheid kinderboeken op hun naam staan. Superjuffie, Botje, Oma ontsnapt, Zsa Zsa, De Zolderkinderen… Allemaal geweldige karakters en verhalen ontsproten aan hun fantasie. Niet alleen op papier vullen ze elkaar goed aan, ook in het echt maken ze een vrolijk duo. Een vraaggesprek.
Annet: “De uitgever heeft ons in 2007 bij elkaar gebracht. Hoe lang geleden is dat? Jij bent de juf!”
Janneke lacht: “Ja, maar ik kan niet rekenen… Acht jaar?”
Annet: “Hé, dat is bijna tien jaar, daar kunnen we iets mee doen.”
Janneke: “Wij zijn er langzaam ingegroeid, de meeste schrijvers en illustratoren treden niet samen op. Wij deden het meestal ook alleen totdat we op werktrip in Italië waren en, nou ja, daarna dachten we: dit moeten we vaker doen.”
Annet: “Het was een heel raar festival. Er was niks bekend, niet wie er was, waar we moesten zijn, om hoeveel kinderen het zou gaan… En toen moesten we ineens een Italiaanse lezing geven.”
Janneke: “Er kwamen groepen binnen en er werd gewoon gezegd: ‘ga maar doen’. We verzonnen ter plekke wat. Ik vertelde en Annet tekende.”
Annet: “En dan kwam het toch heel erg goed. Vertellen en tekenen samen, dat werkte iedere keer. Nog steeds.”
Janneke: “En het is leuker dan alleen voor een groep staan.”
Voor de klas, die deze keer niet met kinderen gevuld is, maar met leergierige Brunamedewerkers, vertelt Janneke over Superjuffie en haar nieuwste boek. Ze heeft overduidelijk zelf op de basisschool lesgegeven: ze spreekt met duidelijke, heldere stem en heeft die typisch hoge lieve-juffen-intonatie. Ook als ze voorleest uit Botje, dat een centrale rol speelt tijdens de Kinderboekenweek 2015, met als thema ‘raar maar waar’. In het boek heeft Bibi’s vader een wolwinkeltje, genaamd Bollewol. Op een dag wordt er een vreemd pakketje bezorgd, waarin een robot blijkt te zitten. Een levende meisjesrobot. Op de achtergrond tekent Annet geconcentreerd op een groot wit vel meisjesrobot Botje met haar lampen-staartjes. “Wat zou ze drinken?”, vraagt Janneke de toehoorders die als kinderen zitten te luisteren. “Olijfolie?” wordt er gesuggereerd. Inderdaad, knikt Janneke enthousiast. En degene die het juiste antwoord gaf, mag na afloop Annets tekening van Botje mee naar huis nemen.
Hebben jullie weleens meningsverschillen?
Janneke: “Bijna nooit, maar in principe is dat ook moeilijk, want ik schrijf en Annet tekent. Jij houdt niet van dieren he? Dat is wel een essentieel verschil tussen ons.”
Annet lacht: “Ja dan vraag ik: mag het niet wat minder met die dieren? Maar de schrijver is de baas.”
Janneke: “Superjuffie vind je wel lief toch?
Annet: “Jazeker, en Superjuffie in de soep heb ik met veel plezier gemaakt, allemaal onderwater-tekeningen. Ik vraag ook altijd om een beetje intermenselijk gedoe, zoals met Meester Snor in Superjuffie.”
Janneke: “Ja! Dat probeer ik zelf ook erin te schrijven hoor. Dat meester Snor een vriendinnetje krijgt of dat er met de kinderen van alles aan de hand is.”
Annet: “Ik teken nu voor verschillende doelgroepen. Eerder tekende ik alleen voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud, tegenwoordig doe ik ook 4 en rond de 13/14. Dat is heel leuk. Voor kleuters moet je bijvoorbeeld met veel heldere kleuren werken en ook voor tieners is het ook weer anders. Voor de Hoe overleef ik-serie moest ik bijvoorbeeld heel erg letten op mode en haardracht.”
Krijgen jullie veel reacties van kinderen?
Annet: “Zeker. Een vraag die ik heel vaak krijg is: hoe schrijft u boeken? Maar ik schrijf geen boeken haha, ik teken.”
Janneke: “Nou, ik krijg heel veel mailtjes, tussen de tien en twintig per week. Die beantwoord ik allemaal zelf. Soms heb ik geen tijd en stel ik een ‘out of office-reply’ in, maar dan krijg ik daarover heen weer een mailtje met ‘hè, ik begrijp het antwoord niet?’ haha. Eén keer werd me gevraagd: ‘Vragen ze je veel verkering, omdat je zulke leuke boeken schrijft?’.
Annet lacht: “En? Is je weleens verkering gevraagd?”
Janneke: “Alleen of ik na school thee wilde komen drinken. Jou?”
Annet: “Nou, wel een keertje: ‘Wil je met onze meester?’. Toen ik nog niet getrouwd was.”
Janneke: “Was het een leuke meester?”
Annet: “Nee joh, veel te jong!”
Hoe krijg je kinderen aan het lezen?
Annet: “Goeie boeken schrijven.”
Janneke: “Juffen en meesters die het goede voorbeeld geven. Zelf boeken in huis halen en boeken op school aanbieden.”
Annet knipoogt: “En natuurlijk schrijvers in de winkel uitnodigen…”
Tijdens de Kinderboekenweek treden Annet en Janneke veel samen op, bijvoorbeeld op donderdag 15 oktober in de Bruna Someren, waar iedereen welkom is! Meer data vind je hier. Meteen lezen? Dat kan natuurlijk ook! Superjuffie, Botje, Oma ontsnapt, Zsa Zsa, De Zolderkinderen en nog veel meer boeken zijn op onze website te vinden. Je kunt ook een kijkje nemen op op de website van Annet en van Janneke.
Geef een reactie