Alles wat J.K. Rowling aanraakt, verandert in goud. Na het succes van boeken, films, toneelstukken en de studio in Londen waar je de filmsets kunt bezoeken, komen er maar liefst twéé pretparken die op de boeken zijn gebaseerd. En dat is niet het enige boek waar lezers in rond kunnen lopen… Een overzicht van verhalen die (binnenkort!) ook attractieparken zijn.
Harry Potter-pretpark
Het attractiepark The Wizarding World of Harry Potter is zo’n stomend succes dat eigenaar Universal Studios Hollywood mensen wil ontmoedigen om op piekdagen te komen. Om die reden (en vast óók omdat het meer geld in het laatje brengt…) verhoogt het park de toegang van 100 naar 115 dollar. Naast de eerste vestiging in Orlando, Florida, zijn er plannen rond voor een nieuw park in Los Angeles, zodat je daar straks ook kunt rondstruinen in het dorpje Zweinsveld en kasteel Zweinstein. Doe er een spreuk met een magische toverstaf, of stap in een duizelingwekkende achtbaan met een enorme vuurspuwende draak aan het eind van de Wegisweg.

Wizarding World of Harry Potter
Hunger Games-pretpark
In bezoekerscijfers doen de Hunger Games-film niet onder voor de Harry Potter-reeks, en dus bedenkt Jon Feltheimer, de baas van studio Lion Gates Entertainment, dat hij een pretpark in Disneyland-stijl aan het verhaal wil wijden. Zijn team verklaart hem voor gek: het gaat immers om donkere science-fiction waarin kinderen andere kinderen vermoorden. Maar ontwikkelaar James Ram werpt daar tegenin:
Er is zo veel positiefs aan deze films. Om te beginnen dat ze draaien om een krachtige jonge vrouw.
De bouw van de twee parken gebaseerd op de boeken rondom heldin Katniss Everdeen staat gepland in de buurt van Macau (China) en Atlanta (Verenigde Staten), dus om de hoek is het niet. Studio Lionsgate heeft trouwens de smaak te pakken. Ook voor attracties op basis van de Divergent-serie zijn deals gesloten en de studio hoopt Twilight aan die lijst toe te voegen.

Hunger Games Theme Park
Lord of The Rings-pretpark
Die ándere populaire fantasy-serie die fans al jaren doet bedelen om een themapark, is The Lord of The Rings. Kink in de kabel: de erfgenamen van auteur J.R.R. Tolkien. Die zijn met Warner Bros., de studio die de films heeft gemaakt, verwikkeld in een rechtszaak. De familie Tolkien wil geen toestemming geven voor een pretpark, de films en merchandise-artikelen vinden ze meer dan genoeg. De rechter moet nu bepalen of de studio het plan toch door mag zetten.
Schrijver Tolkien is altijd bang geweest voor ‘Disneyficatie’ van zijn boeken, zo wilde hij om die reden zelfs geen illustraties in De hobbit. Over Disney zegt hij:
De films van Disney vind ik walgelijk. Sommige maken me misselijk.
Overigens zijn er partijen die de toorn van de familie durven te trotseren. Zo is er een wat kleiner park aangekondigd in Malaga, Spanje. Dit 1,7 miljoen euro kostende park zal ‘La Comerca’ heten, een vrije vertaling van De Gouw, een fictieve streek uit de boeken. Personages uit de boeken zul je er niet vinden: daarvan bezitten de makers geen rechten.
Meer pretparken gebaseerd op boeken
Over de hele wereld kunnen lezers hun boeken als pretparken bezoeken: in Park Astérix te Parijs bijvoorbeeld, en soms kun je in ‘gewone’ parken in losse attracties die naar striphelden zijn vernoemd, zoals de Batwing in Six Flags bij Washington, The Amazing Adventures of Spider-Man in Florida en Superman: The Escape in Warner Bros. Movie World Australië. En vergeet de sprookjes niet! Natuurlijk zijn er enorm veel Disney- én Eftelingattracties gebaseerd op verhalen van de gebroeders Grimm, zoals Sneeuwwitje en Hans en Grietje. Deze bewerking houdt die sprookjes ook in de moderne tijd springlevend.
In welke boeken wil jij wel rondlopen?
Het lijkt ons magisch om op een Hippogrief te vliegen in The Wizarding World Of Harry Potter of met een treintje binnen te rijden in The Capitol van The Hunger Games. In welk boek of boeken zou jij rond willen lopen?
Geef een reactie